JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Quadrat

Stadhuisplein Rotterdam

Het Stadhuisplein vormt samen met de Lijnbaan het ruimtelijk hart van de Rotterdamse Wederopbouw. Het taps toelopende plein bemiddelt tussen de smalle Korte Lijnbaan en het brede front van het Stadhuis. Als “overplein” van het Stadhuis onderstreept de vorm van het plein het representatieve karakter: het is in eerste instantie een ruimte voor álle Rotterdammers. In aansluiting op de herinrichting van de Lijnbaan heeft atelier Quadrat in 2011 het ontwerp voor het plein opgesteld. Het maatsysteem van de bestrating van de Lijnbaan is doorgezet op het Stadhuisplein. De nieuw pleinvloer, die ontspringt op de kruising Lijnbaan / Korte Lijnbaan en doorloopt tot aan het fietspad van de Coolsingel, en het ontwerp van de trappen sluiten aan bij dit gegeven. De bestaande bomen zijn zoveel mogelijk behouden en er is een enkele boom toegevoegd. Het verlichtingsplan is gericht op het opschonen van obstakels op het plein.

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Periode ontwerp

2011-2012

Uitvoering

2014-2015

In samenwerking met

Blom & Moors (ontwerp banken)

Stadhuisplein Rotterdam

Buitenruimte