JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Quadrat

Lijnbaan Rotterdam

Het Lijnbaanensemble is hét symbool van de Rotterdamse wederopbouw en vormt daarvan het ruimtelijk hart van de binnenstad en is een rijksmonument.

Het buitenruimteplan Lijnbaan doet recht aan de monumentstatus enerzijds en biedt anderzijds ruimte aan eigentijds stadsleven. De bestrating vormt een herkenbare winkelpromenade van chique antraciet kleurige natuursteen, waarbij de egaliteit van de vloer wordt doorbroken met stroken grijs graniet, kleur centrumtrottoirs, waarmee het 1,10 x 2.00 meter raster oplicht. Overige elementen, als hagen, zitmeubilair, boomroosters, afvalbakken en lijngoten zijn opgenomen in het ritme en maatsysteem van de Lijnbaan. Op rustige plekken zijn stroken taxushagen met prunussen geïntroduceerd met name in het noordelijk (Weena-) deel van de Lijnbaan en toevoeging van een tweetal gleditsia’s als inbedding van de horecaterrassen.

Onder het motto “opruimen, integreren, voltooien” worden de r.v.s. lichtarmaturen uit 1995 vervangen door spankabelverlichting, waardoor er weer vrij zicht ontstaat op het stadhuis en de stadhuistoren. Speciaal voor de Lijnbaan ontworpen natuurstenen banken zijn geplaatst met breed zitvlak passend in het maatraster van de vloer.

Opdrachtgever

gemeente Rotterdam

Periode ontwerp

2010-2011

Uitvoering

2012-2014

In samenwerking met

Blom en Moors (ontwerp banken)

Lijnbaan Rotterdam

Buitenruimte