JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Quadrat

Spoorlaan Tilburg

De Spoorlaan is een belangrijke ontsluitingsroute van de Tilburgse binnenstad. Met de aanleg van de Burgemeester Brokxlaan is de verkeersdruk op de Spoorlaan verminderd en kan de Spoorlaan nu een kwaliteitsimpuls krijgen. Het inrichtingsplan is erop gericht de verbinding tussen binnenstad, het station en ‘De Werkplaats’ te versterken. Zowel de automobilist, fietser en voetganger, als de reiziger die met het openbaarvervoer Tilburg bereikt, moet op de Spoorlaan het gevoel krijgen in de binnenstad te worden ontvangen. Daarom is de kwaliteit van de inrichting van het Stationskwartier doorgezet in de Spoorlaan. De voetgangerszones worden bestraat met de zandkleurige natuursteen tegels van de Stationsstraat en Willem II straat. Deze bestrating ligt in een groter formaat op het plein, passend bij de moderniteit en het maatstramien van het door architect Van der Gaast ontworpen stationsgebouw. De geordende inrichting van de voorruimte van het station is erop gericht om het karakteristieke gevouwen stationsdak maximaal tot zijn recht te laten komen. Bestaande bomen en hagen blijven zoveel mogelijk behouden, daarnaast wordt ca. 1700 m2 groen toegevoegd.

(*artist impressions - A2 studio)

 

Opdrachtgever

Gemeente Tilburg

Periode ontwerp

2015 – 2017

Uitvoering

vanaf 2018

Programma

o.a. stationsplein, busstation, aanlooproutes, kiss and ride en parkeren

Literatuurlijst

Spoorlaan Tilburg

Buitenruimte